28 listopada 2011

Bio żywność

Co oznacza termin bio żywność?


Bio żywność - jest równoznaczna z terminami: biologiczna, ekologiczna czy organiczna żywność. Produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego, czyli takiego, które eliminuje stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów.  

Żywność ekologiczna uprawiana jest w gospodarstwach, które są zróżnicowane pod względem gatunków roślin.  Glebę nawozi się wyłącznie naturalnymi nawozami, takimi jak obornik czy kompost, a hodowane zwierzęta spożywają ekologiczną paszę i mają odpowiednie warunki chowu. Ekosystem jest urozmaicony więc rośliny są bardziej odporne na szkodniki. Zachowanie równowagi zapewnia biologiczną samoregulację, czego efektem są produkty rolne o wysokiej jakości biologicznej.

Żywność z produkcji ekologicznej jest więc o wiele zdrowsza od tzn. żywności konwencjonalnej, która obecnie dominuje na rynku. Badania dowodzą, że żywność konwencjonalna zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje, które mogą powodować między innymi uszkodzenia wewnętrznych organów, zakłócenia odporności, mają także niekorzystny wpływ na układ rozrodczy czy działanie hormonów. To tylko z niektóre z negatywnych skutków jakie wywołują.


Produkty ekologiczne muszą być oznaczone certyfikatami. Przy zakupie należy zwrócić uwagę czy zastosowane jest określenie "żywność ekologiczna" czy "zdrowa żywność". Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucająca żadnych określonych standardów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz